Услови коришћења

Поштовани корисници, пажљиво прочитајте Услове коришћења сајта и ресурса на сајту.

Коришћењем овог сајта потврђујете да у потпуности прихватате следеће услове:

Правило – 1

Термин “садржај” у складу са овим споразумом односи се на било који материјал: документе, фотографије, дијаграме, аудио, видео и било које друге информације које се већ налазе на овом сајту или тек треба да буду постављене.

Правило – 2

Овај сајт је софтверски алат који вам омогућава да чувате, организујете и емитујете садржај научног и едукативног карактера. Сада свако дете увек и свуда може да разуме тему која му је била тешка или да понови и боље проучи лекције из школе.

Правило – 3

Сајт app.interaktivnabiblioteka.com пружа приступ расположивим ресурсима искључиво у информативне сврхе.

Правило- 4

Информације које се налазе на сајту нису референтне и служе за научне и образовне сврхе.

Правило- 5

Коришћењем кода за уграђивање видеа на независне изворе (ембед-код), такође и API (Application Programming Interface) и постављањем видео и других материјала са сајта app.interaktivnabiblioteka.com на треће стране ресурса (сајтова), морате навести сајт app.interaktivnabiblioteka.com као извор видеа и ставити хипервезу (линк app.interaktivnabiblioteka.com) сајта за сваки видео туторијал. Имплементација ове тачке обезбеђује се техничким могућностима API, али одговорност за спровођење ове тачке лежи на управи сајта, користећи уграђивање – код или API.

Правило – 6

Администрација сајта app.interaktivnabiblioteka.com задржава право да у било ком тренутку прекине услугу ембед-код, превода (трансфер) видеа на њему, као и да заустави пренос било ког материјала кроз API (Application Programming Interface), или на било који начин промени материјал (видео, текст, итд.) који се преносио под кодом или преко API-ја без обавештења корисника. Такође, администрација сајта може направити измене и/или допуне Услова коришћења, једнострано, без посебног обавештења. Промене су увек видљиве на сајту и корисници у свако доба могу проверавати да ли постоје неке измене или допуне. Наставак коришћења услуга сајта од стране корисника након измена и/или допуна услова значиће ваше прихватање тих измена и/или допуна. У супротном, уколико се не слажете са изменама услова, треба да прекинете коришћење услуге. Имамо право да уклонимо објаве корисника у случају да утврдимо да информација није у складу са наведеним Условима коришћења. У том случају клијент губи сва права на сајту, без обавезе обнове регистрације.

Правило – 7

Транслација (пренос) видеа било којим ембед-кодом, као и API (Application Programming Interface) и видео дистрибуција других материјала са локације app.interaktivnabiblioteka.com на независне изворе дозвољена је само у научне и образовне сврхе. За коришћење у друге сврхе администрација сајта се не може сматрати одговорном.

Правило – 8

Администрација сајта app.interaktivnabiblioteka.com није одговорна за поступке корисника у вези са коришћењем информација које су на сајту и не покрива накнаду штете.

Правило – 9

Забрањено је коришћење материјала и услуга сајта у било које сврхе које су у супротности са нормама морала и етике, циљевима стварања овог сајта и/или крше (могу нарушити) забране предвиђене овим споразумом и/или крше (не поштују) постојећи Закон о ауторским правима.

Правило – 10

Администрација сајта app.interaktivnabiblioteka.com поздравља хипер линкове на сајт.

Правило – 11

Забрањено је коришћење сајта на било који начин који служи у сврху наношења штете и омета нормално функционисање сајта (укључујући flooding, DOS – напад, ограничавање приступа сајту трећим лицима).

Регистрација и брисање налога

Сваки корисник услуга сајта мора се регистровати попуњавањем обрасца за регистрацију. Пружањем информација о себи преузимате одговорност за њихову тачност и потпуност. Ваше информације можете било када након регистрације погледати, уредити или изменити. Администрација сајта задржава право да по свом нахођењу промени или избрише било коју информацију коју објавите (укључујући и личне поруке), а такође могу суспендовати, ограничити или Вам укинути приступ и/или све услуге на сајту у било које време и из било ког разлога, без објашњења и са или без претходног обавештења и као таква не сноси одговорност за било коју штету која може бити узрокована због наведених поступака.

Политика приватности

Информације које сакупљамо од вас су у циљу пружања наше услуге и неће бити откривени трећој страни, осим у случајевима када то закон налаже. Сагласни сте да део ових информација може бити коришћен у сврхе статистике и слања комерцијалних порука од стране сајта на ваш регистрациони мејл. Преузимате одговорност да држите своје корисничко име и лозинку у тајности и бићете одговорни за све активности које се одвијају под вашом регистрацијом ако се не докаже другачије. Ако постанете свесни да трећа страна злоупотребљава Ваш налог, можете да промените лозинку.

Одрицање одговорности

Материјал који је преузет с интернета сматра се јавно доступним, уколико није другачије наведено. У случају да постоји проблем или грешка у вези са ауторским правима на одређени материјал, повреда ауторских права је учињена ненамерно. Након представљања доказа о ауторским правима, спорни материјал ће одмах бити уклоњен са сајта.

Правила понашања

Приликом коришћења сајта, забрањено је правити „лажни“ профил, тј. регистровати се на име или уместо друге особе. Такође, забрањено је искривљавати податке о себи, осим имена и презимена, уместо којих се може користити псеудоним, уколико неко не жели да се региструје под својим правим именом и презименом.


Забрањено је објављивање, дистрибуирање и коришћење информације и било ког садржаја који:


* садржи претње, увреде, клетве, повреду достојанства, угрожава неповредивост приватног живота, права малолетних особа;
* је вулгаран, непристојан и садржи порнографске слике и текстове или сцене сексуалне природе које укључују малолетне особе;
* садржи сцене насиља или нехумано поступање према животињама;
* позива на самоубиство;
* подстиче мржњу или непријатељство на расној, верској или националној основи, или подстиче идеје расизма или идеолошке супериорности;
* садржи материјале које имају везе са промоцијом дроге и опијата;
* подстиче криминалне и било које нелегалне активности или садржи савете или упутства о томе како спровести криминалне радње;
* је усмерен на било коју врсту преваре;
* крше и друга права и интересе грађана и лица, која су заштићена законима Републике Србије;
* илегално учитавање, спремање, објављивање, дистрибуирање, омогућавање приступа или коришћење на било који други начин интелектуалног власништва било којег другог корисника или треће стране.


Забрањено је коришћење софтвера и обављање радњи у циљу нарушавања нормалне функције и услуге сајта или профила других корисника.

Одговорни сте за садржај информација које сте пружили о себи и открили другима, као и за све податке и информације у било ком облику (текстуалном, графичком, аудио, видео и др.) које постављате на сајту или приказујете другим корисницима.

У вези са претходним, нарочито наглашавамо да је забрањена дистрибуција било којих увредљивих, непристојних, сексуално усмерених, претећих, агресивних или расно усмерених информација и било каквог другог илегалног материјала.

Молимо Вас да нас уредно обавестите ако се суочите са кршењем горе наведених услова.

Лично сте одговорни за било какве односе са осталим корисницима (виртуелне или након уживо упознавања). Сајт неће бити умешан у комуникацију између корисника. Уколико настане конфликт између корисника, ослободићете нас било какве одговорности у случају захтева, жалби или захтева за накнаду штете или било које врсте судског поступка. Сајт има право али не и обавезу да надгледа комуникацију између Вас и осталих корисника.

Информације и слике које сте објавили на сајту могу бити употребљене и објављене на било којим страницама (интерфејсу) сајта.

Сајт има право али не и обавезу да надгледа материјале послате преко сервера. Сајт има право али не и обавезу да уклони било какве материјале који се сматрају видом насиља према било ком нашем кориснику.

Не дајемо никакве гаранције на квалитет услуге сајта. Сајт има право да одреди време трајања складиштења порука. Сајт има право да укине испоруку свих или дела услуга без било каквих обавеза према корисницима, исто као што и Ви можете без било каквог објашњења, у било ком тренутку прекинути коришћење услуге сајта. Такође, сајт има право да одбије или ускрати примену корисничког имена или лозинке коју сте одабрали, као и постављене фотографије.

Не можемо гарантовати нити преузети одговорност за проверавање тачности података које пружају остали корисници и нисмо одговорни за штету насталу због чињенице да је било ко од наших корисника обманут информацијама или другим садржајем на сајту.
Могуће је да неко може добити информацију о Вама приступом на сервер и искористити је против Вас. Не можемо осигурати безбедност и приватност података које пружите преко сајта, укључујући мејлове, поруке и томе слично. Сајт није одговоран за употребу личних података које сте одлучили да објавите. Молимо Вас зато да пажљиво одаберете информације које објављујете на серверу. Никада не откривајте финансијске податке, попут броја рачуна у банци или кредитне картице, осталим члановима.

Прихватате да не можете покренути правни поступак против сајта, односно пружаоца услуга за било какву штету насталу употребом услуге.

Сајт може садржати линкове на друге странице. Ми не контролишемо информације на тим веб страницама и нисмо одговорни за садржаје и информације које тамо добијете.

Комуникација између Вас и сајт-а одвија се путем мејла.


Изјава о заштити приватности

Ваша приватност нам је важна. Указали сте нам поверење коришћењем услуга сајта app.interaktivnabiblioteka.com и ми то ценимо. То значи да смо посвећени заштити и безбедности свих личних података које нам поверите. Поступамо у интересу својих корисника и транспарентни смо у вези са обрадом Ваших личних података. Овај документ описује како користимо и обрађујемо личне податке. Надамо се да ћемо Вам пренети оно што желимо да знате на јасан и транспарентан начин и да притом нећемо превише досађивати. Као додатак, сазнаћете и како можете да нас контактирате ако имате питања у вези са својим личним подацима, на која ћемо врло радо одговорити.

Уколико сте и раније користили наше услуге, онда знате да app.interaktivnabiblioteka.com нуди лекције за основну школу путем свог веб сајта и мобилних апликација. Ова Изјава о заштити приватности односи се на било које информације које прикупимо путем ових платформи или других канала повезаних са платформама (нпр. слање е-порука нашем корисничком сервису). Ми водимо рачуна о заштити Ваших личних података и у потпуности подржавамо права Вас као корисника која предвиђа ЗЗПЛ.

Податак о личности је сваки податак који се односи на физичко лице чији је идентитет одређен или одредив, непосредно или посредно, посебно на основу ознаке идентитета, као што је име и идентификациони број, података о локацији, идентификатора у електронским комуникационим мрежама или једног, односно више обележја његовог физичког, физиолошког, генетског, менталног, економског, културног и друштвеног идентитета. Питања, притужбе, захтеве и додатне информације око Изјаве о заштити приватности и остваривања Ваших права можете остварити слањем на следећу мејл адресу podrska@interaktivnabiblioteka.com.

Важна информација: уколико нисте сагласни са Изјавом о заштити приватности, саветујемо Вам да престанете да користите наше услуге. Ако се слажете са нашом Изјавом о заштити приватности, можете на миру да користите наше услуге на сајту. Уживајте! 

Зашто сајт app.interaktivnabiblioteka.com прикупља и користи личне податке?

Податке које прикупимо о Вама користимо у разне сврхе. Ваши лични подаци могу бити употребљени на следеће начине:

Кориснички налози

app.interaktivnabiblioteka.com корисници могу да креирају кориснички налог на нашем веб сајту или апликацијама. Податке које нам дајете користимо за управљање корисничким налогом, што Вам омогућава низ корисних опција. Можете да искористите посебне понуде или управљате личним подешавањима.

Маркетиншке активности

Користимо Ваше податке и у маркетиншке сврхе, које могу да обухватају употребу Ваших контакт података да бисмо редовно слали новости у вези са нашим активностима на сајту и услугама. Можете брзо и једноставно да се одјавите са листе прималаца маркетиншких е-порука у било ком тренутку – само кликните на линк “Одјавите се” који се налази у сваком електронском билтену или другој врсти комуникације. На основу Ваших података могу вам бити приказане прилагођене акције и понуде на app.interaktivnabiblioteka.com веб сајту, у мобилним апликацијама или на веб сајтовима/апликацијама трећих страна (укључујући и друштвене мреже), а садржај веб сајта који Вам се приказује може бити персонализован. Приликом коришћења наших услуга можемо да Вам пошаљемо упитник или позив за писање рецензије о искуству са сајтом app.interaktivnabiblioteka.com и друге административне поруке које могу да укључују сигурносна упозорења.

Истраживање тржишта

Понекад позивамо своје кориснике да учествују у истраживањима тржишта. Молимо Вас да погледате информације наведене у позиву за учешће како бисте разумели који лични подаци се прикупљају и како се ваши лични подаци даље користе.

Унапређење наших услуга

Личне податке користимо и у аналитичке сврхе. То представља део нашег настојања да побољшамо своје услуге и унапредимо корисничко искуство, али ти подаци могу да се користе и за тестирање, идентификовање проблема и побољшање функционалности и квалитета наших онлајн услуга. Главни циљ је оптимизација и персонализација наше онлајн платформе према Вашим потребама, како би наш веб сајт био једноставнији и пријатнији за коришћење. Тежимо да у ове аналитичке сврхе користимо само податке под псеудонимима.

Правне сврхе

Коначно, у одређеним случајевима можемо искористити ваше податке за обраду и решавање правних спорова, у сврху истрага и усклађивања са правилима, како бисмо спровели услове коришћења app.interaktivnabiblioteka.com услуге онлајн резервација или да бисмо одговорили на законске захтеве органа власти. Пружање личних података сајту app.interaktivnabiblioteka.com је добровољно. Међутим, у зависности од врсте услуге коју желите да користите, постоји могућност да не можемо да Вам пружимо одређену услугу уколико не прикупимо неке личне податке. На пример, не можемо да обрадимо Вашу куповине ако не унесете своје име и контакт податке. Уколико употребљавамо аутоматизоване системе за обраду личних података који доводе до законских последица или значајно утичу на Вас, спровешћемо прикладне мере за заштиту Ваших права и слобода, укључујући и право на људску интервенцију.

Уколико желите да уложите приговор на обраду података, а није Вам директно доступна ова опција (на пример, у подешавањима налога), у контексту у коме је то применљиво, контактирајте podrska@interaktivnabiblioteka.com. На Ваш захтев одговорићемо у најкраћем могућем року, а најкасније у року од 30 дана од дана пријема захтева. У случају сложености или великог броја захтева, могуће је да ће нам бити потребан додатан рок за одговор на захтев. Тај рок не може бити дужи од 90 дана и о томе ћемо Вас посебно обавестити. Уколико је Ваш захтев очигледно неоснован или се учестало понавља, можемо да га одбијемо или да наплатимо трошкове за његово остваривање. Сматра се да је учестало понављање када нам се обратите са захтевом за остварење неког од права више од једног пута у једној години. Уколико нам се обратите два или више пута у току једне године за исто право, одговорићемо на Ваш захтев само уколико имате оправдан разлог.


Коју врсту личних података прикупља app.interaktivnabiblioteka.com?

app.interaktivnabiblioteka.com прикупља и користи податке које нам дајете. Када извршите регистрацију налога, од Вас се тражи да унесете (најмање) име и адресу е-поште. У зависности од сервиса и услуга које користите на сајту можемо Вам затражити кућну адресу, број телефона, податке о плаћању, датум рођења. Ако желите да позовете наш кориснички сервис или нас контактирате на неки други начин (нпр. путем друштвених мрежа), и у тим случајевима ћемо прикупити ваше податке. Прикупљаћемо податке које укључују корисничко име и аватар, уколико их изаберете. Такође можете да креирате кориснички налог који Вам омогућава да сачувате лична подешавања, додате фотографије, или искористите друге опције које су доступне само власницима корисничких налога (попут подстицаја или осталих погодности које нудимо).

Осим тога, ми прикупљамо податке и са Вашег рачунара, телефона, таблета или другог уређаја уз помоћ којег приступате нашим услугама. То обухвата ИП адресу, претраживач који користите и Ваша подешавања језика. Можете да одлучите да ли желите да учествујете у програмима препоруке или наградним играма, што такође подразумева пружање личних података. Осим тога, можете да нам пошаљете своје коментаре или тражите помоћ приликом коришћења app.interaktivnabiblioteka.com услуга. Пружање личних података сајту app.interaktivnabiblioteka.com је добровољно. Међутим, у зависности од врсте услуге коју желите да користите, постоји могућност да не можемо да Вам пружимо одређену услугу уколико не прикупимо неке личне податке. Уколико употребљавамо аутоматизоване системе за обраду личних података који доводе до законских последица или значајно утичу на Вас, спровешћемо прикладне мере за заштиту Ваших права и слобода, укључујући и право на људску интервенцију.

Како сајт app.interaktivnabiblioteka.com третира личне податке деце?

Услуге које пружа сајт app.interaktivnabiblioteka.com су намењене деци од 7 до 15 година. Употреба било које наше услуге дозвољена је искључиво уз важећи пристанак родитеља или старатеља. У неким случајевима, на пример у оквиру поступка активације корисничког налога, куповине других услуга у вези са учењем на сајту, или у посебним околностима (попут опција намењених породицама), сајт app.interaktivnabiblioteka.com може да прикупи и користи податке о деци само у формату у коме су их пружили родитељи или старатељи и уз њихов пристанак. Ако сте родитељ или старатељ и свесни сте да нам је дете дало Личне информације, молимо контактирајте нас. У случају да сазнамо да обрађујемо податке детета млађег од 16 година, задржавамо право да их обришемо. Информације прикупљене за корисничке налоге родитеља могу обухватати: Име и презиме; Корисничко име; Адреса Е-поште; Адреса за доставу и наплату; Типови прегледача и уређаја; Подаци о куповини и плаћању; Подаци о игри; Поруке у игри; Активности корисника (на пример: пријаве, прегледане странице, кораци подешавања налога итд.).


Подаци прикупљени за корисничке налоге деце су ограничени на: 

Корисничко име (ово није обавезно, ако родитељ тако одлучи); Е-адреса (није обавезно, ако родитељ тако одлучи); Име и презиме (ово није обавезно, ако родитељ тако одлучи); Школа и разред (ово није обавезно, ако родитељ тако одлучи); Садржај генерисан од стране ученика (на пример: задаци, одговори на квиз, итд.). Информације прикупљене за посетиоце јавног сајта app.interaktivnabiblioteka.com могу да садрже: Прикази страница; Везе су кликнуле; Извори препоруке; Држава и град;


На који начин сајт app.interaktivnabiblioteka.com дели Ваше податке са трећим странама?

Различите стране су интегрисане у услуге сајта app.interaktivnabiblioteka.com на бројне начине и из разних разлога. Примарна сврха је дељење података који су релевантни за Вашу куповину услуге. Осим тога, постоје и друге стране које могу да добију неке од Ваших података, а то су стране са којима сарађујемо да бисмо Вам пружили боље услуге. Оне, на пример, укључују финансијске институције, оглашиваче, спонзоре и остале дистрибутивне партнере сајта app.interaktivnabiblioteka.com, а у неким случајевима и органе власти или друге институције, уколико то налаже применљиви закон.

Не продајемо нити изнајмљујемо Ваше личне податке. Са пружаоцима услуга треће стране: користимо пружаоце услуга који нису део app.interaktivnabiblioteka.com. Ови пружаоци услуга нуде услуге, као што су: корисничка подршка; истраживање тржишта; услуге откривања и спречавања преваре, укључујући и услуге провера у циљу откривања преваре. услуге наплате. Користимо треће стране за обраду уплата, сторнирање задужења или наплату потраживања. Када Ви или власник кредитне картице коришћене за куповину услуге затражите сторнирање задужења, потребно је да поделимо одређене податке о резервацији са пружаоцем услуге наплате и релевантном финансијском институцијом која ће обрађивати тај захтев. Ти подаци такође могу укључивати копију Ваше потврде куповине или ИП адресу коришћену за куповину. Информације можемо да поделимо са релевантним финансијским институцијама, ако то будемо сматрали неопходним за откривање и спречавање преваре.

Маркетиншке услуге

Делимо личне податке, укључујући Вашу адресу е-поште, са партнерима који врше оглашавање у оквиру рекламирања услуга сајта app.interaktivnabiblioteka.com путем трећих страна (како би се осигурало да се релевантне рекламе приказују циљној публици). Трудимо се да адресе е-поште делимо искључиво у хешираном облику како бисмо могли да проверимо да се ваша адреса е-поште поклапа са постојећом базом корисника и да она не би била коришћена у друге сврхе. Сви пружаоци услуга су обавезни да наставе да штите ваше личне податке на одговарајући начин.


Какве процедуре за безбедност и чување спроводи сајт app.interaktivnabiblioteka.com како би заштитио Ваше личне податке?

Када посетите нашу веб страницу, наш веб сервер бележи податке о коришћењу, односно опште информације о Вашој посети у сврху броја посете, али не препознаје и не снима никакве индивидуалне информације о Вама. Не можемо Вас лично идентификовати, осим ако нам не дате личне податке добровољно. Лични подаци се прикупљају само ако добровољно објавите такве податке ради закључивања уговора или отварања рачуна клијента. Сав саобраћај (преношење датотека) између ове веб странице и Вашег претраживача је шифрован и испоручен преко HTTPS-а. HTTPS (енгл. Hypertext Transfer Protocol Secure) означава интернет протокол настао комбинацијом протокола ХТТП с протоколом SSL/TLS. Овај протокол омогућава криптовану комуникацију и сигурну идентификацију веб послужитеља мреже (енгл. интернет сервице провидер, ISP).

Спроводимо процедуре како бисмо спречили неовлашћен приступ и злоупотребу личних података. За заштиту и чување личних података које сте нам поверили користимо прописне пословне системе и поступке. Такође, користимо безбедносне процедуре, као и техничка и физичка ограничења за приступ и коришћење личних података на нашим серверима. Приступ личним подацима дозвољен је искључиво овлашћеном особљу у пословне сврхе. Задржаћемо Ваше личне податке колико год то сматрамо неопходним да бисмо Вам омогућили коришћење наших услуга, као и ради пружања наших услуга Вама (укључујући одржавање корисничког налога уколико је исти креиран); како бисмо поштовали важеће законе, решавали спорове са било којим странама и у све друге сврхе потребне за обављање нашег пословања, што укључује откривање и спречавање преваре или других незаконитих радњи. Сви лични подаци које чувамо подлежу овој Изјави о заштити приватности.

Колачићи (енгл. cookies)

Сајт app.interaktivnabiblioteka.com прикупља податке и коришћењем колачића и сличних технологија.

Пристанак и опозив пристанка

Уколико сте нам дали пристанак за обраду, можете га опозвати у било ком тренутку. У случају да опозовете пристанак, престајемо са даљом обрадом Ваших личних података и бришемо те личне податке у најдужем року од 90 дана од дана када сте послали опозив пристанка. Опозив пристанка је бесплатан и можете да га проследите на следећу мејл адресу podrska@interaktivnabiblioteka.com.

На шта се односи ова Политика приватности?

Политика приватности допуњује Услове коришћења на овом сајту и мења је у делу који се односи на заштиту личних података, а све у циљу усклађивања са Општом уредбом о заштити података о личности (GDPR).

Ова политика приватности односи се на сајт app.interaktivnabiblioteka.com и услуге које он пружа, као и на сигурност и приватност података који се прикупљају од физичких лица које се региструју на сајту app.interaktivnabiblioteka.com (подаци о личности који се могу користити за идентификацију физичког лица).

Као што је наведено у Условима коришћења сајта, коришћењем услуга сајта пружате нам информације, од којих су неке и ваши лични подаци. У зависности од сврхе, ваше податке можемо да обрађујемо у својству руковаоца или у својству обрађивача.

Измене Политике приватности

Сајт app.interaktivnabiblioteka.com задржава право на измену Политике приватности. Са датумом објаве на сајту app.interaktivnabiblioteka.com измењена политика приватности ступа на снагу.


Полиса веб сајта

Користимо различите технологије на нашем сајту, неке од њих сами контролишемо (прве стране), а неке контролишу друге организације (треће стране). Технологије које користимо укључују (али се не ограничавају) на колачиће и скрипте. Неке од њих су неопходне за функционисање овог веб сајта и за наше разумевање вашег коришћења веб сајта. Такође, користимо те технологије у маркетиншке и друге сврхе, као што је описано доле. Коришћење колачића омогућава неке функционалности нашег сајта, као и ваше боље корисничко искуство. У циљу пружања боље корисничке услуге, наш сајт користи одређене екстерне скрипте као што су Google Analytics, Firebase, Facebook Pixel и слично, које могу прикупљати неке од Ваших личних података.